Over mij

Ik ben Annemarie van der Eem. Wil je meer over mij weten? Lees dan deze tien vragen (en antwoorden).

Waarom ben je schrijver geworden?

Al op de basisschool vond ik schrijven het allerleukst om te doen. Wist je dat ik een schriftje met opstellen uit groep 7 heb bewaard? Daarin schreef juf Van Buren bij mijn verhalen: ‘Jij moet later schrijver worden.’ Dat is gelukt!

Waarom schrijf je vaak over sport?

Ik ben gek op sport! Ik heb heel fanatiek gehockeyd in de Hoofdklasse. Verder keepte ik in alle nationale jeugdelftallen. Met Jong Oranje werd ik zelfs wereldkampioen in Zuid-Korea. Ook heb ik jarenlang gevoetbald. (Niet doorvertellen, maar dat kon ik voor geen meter.) Nu padel ik samen met mijn oude hockeyvriendinnen.

Hoe word je schrijver van kinderboeken?

Wil je goed gitaar leren spelen? Dan neem je gitaarles. Wil je leren hoe je een ippon scoort? Dan ga je naar een judoschool. Ook voor kinderboekenschrijvers zijn er speciale scholen. Zo volgde ik bij Scriptplus een cursus Kinderboek Schrijven. Super leerzaam! En verder leer je vooral veel door gewoon te doen. Dus wil jij later ook schrijver worden? Ga lekker schrijven, schrijven, schrijven!

Heb je huisdieren?

Ja! Mijn man Rob en ik hebben een dwergteckel. Bas is de leukste en knapste hond van de hele wereld. Maar soms wel een beetje eigenwijs…

Hoe herken ik een boek dat jij hebt geschreven?

Er komt sowieso altijd wel een drol of een scheet voor in mijn boeken. (Sorry, dat vind ik zelf gewoon leuk…) En verder vind je in mijn verhalen humor, avontuur, spanning, vriendschap en meer!

Wat voor andere banen heb je gehad?

Na mijn studie Geschiedenis ging ik werken als hockeyjournalist. Daarvoor reisde ik de hele wereld over. Van het WK in Australië tot de Olympische Spelen in Griekenland. Ook voor de KNVB reisde ik de hele wereld over, maar dan als persvoorlichter. Zo was ik met de voetballers van Jong Oranje op twee EK’s en de Olympische Spelen in China.

Wat is jouw lievelingsboek?

Als kind was dat De Gebroeders Leeuwenhart van Astrid Lindgren. En alles van Roald Dahl! Lampje van Annet Schaap is een boek van nu dat ik heel mooi vind.

Als je moet kiezen: nooit meer lezen of nooit meer Netflix?

Nooit meer Netflix, HBO, tv. Lezen is het leukste wat er is. Vooral in een hangmat op vakantie.

Doe je nog meer dan kinderboeken schrijven?

Jazeker! Met mijn tekstbureau Woordwijf (let niet op de website uit het jaar kruik…) schrijf ik voor allerlei bedrijven en organisaties. Bijvoorbeeld voor een tassenmerk, Spieren voor Spieren en zorgorganisaties. Dus ik interview ook weleens kinderen met een spierziekte of een 92-jarige opa.

Wat zijn je favoriete chips?

Ribbelchips! Natuurlijk wel de MAX van Lay’s.